AnonymJó párosításnak tűnik, megmutatni azt, amit ez a vidék tud: vibráló gyümölcsösséget, zamatot és amit a család apraja-nagyja hozzátesz: fiatalosságot, nyüzsgést, pezsgést.

Etyekre a bor hozott minket. Már 2005-től ismerkedtünk a borvidékkel, az itteni borászokkal és magával a faluval, majd 2007-ben ide is költöztünk. Ismerősök és barátok sora támogatott és segített, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket.

Először 2006-ban fehér pinot-t és chardonnayt készítettünk pezsgő alapnak, ami családi és baráti körben nagy sikert aratott. Ez lendített bennünket tovább, hogy egy év kihagyással, de folytassuk, amit elkezdtünk. És megszülettek az első borok: Életjel, Frazír és Szinkópa.

A borok alapjául szolgáló szőlőket etyeki szőlőterületek adják. 2010-benvásároltuk emeglső területünket, amelyet 2014-ben telepítettünk újra. A korábban nagybátyám tulajdonban lévő ültetvények művelését 2011-től vettük át. Így még jobban tudtunk koncentrálni az ültetvények folyamatos átalakítására, fiatalítására és a terhelés csökkentésére.
2011-2012-ben a Szent Orbán dűlőben lévő sauvignon blanc ültetvény fiatalítását végeztük el és megkezdtük az ültetvények pótlását is. Végül 2014-ben jutottunk el oda, hogy Etyeken két helyen is, a Tóra-dűlőben és az Öreghegyen 0,6 ha-on pinot noirt telepítettünk.

AnonymA névválasztás

Új, még ismeretlen családi pincészetként bajban voltunk a névválasztással. Milyen név kerüljön a pince falára, kivel és mivel azonosítsák? A pincesor nevével, a borásszal, a legjellemzőbb szőlőfajtával? Sokat gondolkoztunk, ötleteltünk, de nem találtunk elég jó nevet. Viccelődve mondogattuk egymásnak, hogy mi leszünk a neve nincs pince. Innen jött az ötlet, hogy akkor legyünk Anonym pince, amihez mindig hozzátesszük, hogy Szövényi Áron és családja, mert ez egy igazán családi vállalkozás.

A ‘birtokközpont’ kialakítása lépésről-lépésre

A 2006-os évjárat erjesztése és érlelése a Kecskegödör pincesorhoz közeli Sóskúti úti pincékben történt. A 2010-es évjáratig, fahordóban, 4-5 hónap finom seprőn tartással készültek a fehérborok. A pinot noir is itt erjedt kádban és érlelődött 11-12 hónapig fahordóban. 2011-ben mikor a teljes 2 hektár családi terület művelését átvettük, nagy fejlesztésbe kezdtünk: Magyar utcai házunknál feldolgozót és palackozásra is alkalmas erjesztő teret építettünk. A fejlesztés keretében hűthető-fűthető koracél tartályokat vásároltunk és kiépítésre került a hűtési rendszer is. 2012-ben vettük birtokba az 1924-ben épített présházat és a hozzá tartozó pincét az Öreghegyen. Már a terület megvásárlását követően terveket szőttünk egy birtokközpont kialakításáról, de addig is kitakarítottuk a pincét és a hordós érlelést átköltöztettük a Sóskúti úti pincéből az Öreghegyre. A 2013-tól, az ANONYM IKERPINCE körül szövögetett gondolatok és ötletek 2014-ben Szövényi István építészeti koncepciója alapján kaptak kézzel fogható arcot. „A meglévő öregpince egy új ikerpárt kapott. Két pince, két domb, két tető együttese lett belőle. A két domb között sétálhatunk le a szőlőbe, a pincékbe bort készíteni. Öreg pince, új pince – melyiket szeressem? Kőfalak – betonfalak, kőboltozat – betonfödém, fahordó – acéltartály, hagyományos borkészítés – reduktív technológia – mindkettőt! A két dombon felsétálunk a dombtetőre a repülő ikertető alá kóstolni. Gyönyörű körkilátás, diófa, kandalló, tűz, galéria, finom falatok, fehér abrosz, lugas. Jó barátok – elmerengés egy pohár finom bor felett.” Szövényi István 2014 nyarán elkezdtük az építkezést, melynek munkálatai várhatóan 2015 májusában fejeződnek be. A pince megnyitását a 2015-ös tavaszi Borangolóval kötjük össze. 2015-ben is folytatjuk a meglévő családi területek ültetvényeinek felújítását és az Öreghegyen, az ANONYM IKERPINCE körül további területet telepítünk be pinot noirral.

 NÉZZ BE AZ ANONYM PINCÉBE